EN
M

Šta su to menstruali problemi i šta biste sve trebali znati o ovoj temi? Materica je organ koji je u obliku kruške i nalazi se između mjehura i crijeva. Ona se sastoji iz dva dijeta – vrata i tijela maternice. Sa obje strane tijela maternice nalaze se jajovodi (Fallopijeve tube).

Sadrže tvari potrebne za proizvodnju zrelih jajašca ili ovuma. Maternica je obložena endometrijem a ako nema začeća endometrij se raskida i odlazi kao dio menstrualnog krvarenja. Menstrualno krvarenje sadrži još krv i sluznicu iz vrata maternice i rodnice.

Faze menstruacije

Prva menstruacija obično nastupa u dobi od 12 do 13 godina.

Dužina mjesečnog ciklusa može biti vrlo nepravilna, međutim, normalni ciklus može trajati i 20 do 40 dana. Ciklus se produži u dobi od 46 godina te doseže u prosjeku 31 dan u dobi od 49 godina.

Dužina krvarenja prosjeku traje 6 dana, međutim napomenuti da oko 5% zdravih žena ima krvarenje kraće od 4 dana, a 5% duže od 8 dana.

Prestanak menstruacije naravno, prestaje za vrijeme trudnoće. Kod nekih žena nastavlja se neregularno krvarenje. Nakon tog vremena menstruacija se obično vraća i žena opet postaje plodna. Predmenopauza počinje kad intervali između krvarenja postaju sve duži a prestaje s potpunim prestankom menstruacije. Menopauza obično nastupa u dobi od oko 51 godine.

Menstrualni problemi

Zašto nastaju nepravilni ciklusi?

Nepravilni ciklusi su oni koji odstupaju od normalnog trajanja. Povremena varijabilnost u dužini ciklusa normalna, ali ako to stanje potraje potrebno se je javiti ginekologu. 

Žene se najčešće susreću sa sljedećim nepravilnostima:

  • Amenoreja – iznenadan prestanak ciklusa, a krvarenje izostane 90 dana.
  • Krvarenja koja traju duže od 8 dana,
  • Menoragija – obilna krvarenja.
  • Polimenoreja – kraće trajanje ciklusa,
  • Oligomenoreja – duže trajanje ciklusa,
  • Variranje u trajanju ciklusa više od tjedan dana,
  • Dismenoreja – vrlo bolna menstrualna krvarenja,

Neki događaji i procesi u tijelu, kao što je trudnoća, razdoblje nakon trudnoće i period oko menopauze, mogu utjecati na menstrualne cikluse. Poremećaji prehrane – anoreksija, bulimija i pretilost – značajno narušavaju hormonsku ravnotežu. Također, sindrom policističnih jajnika, kercinom, endometrioza, miomi itd.

Snažni bolovi i grčevi

Ovakva vrsta bolova je normalna pojava i uzrokuju ih hormonalne promjene. Dakle, bolovi i grčevi mogu da se pojave uvijek, ponekada ili nikada. Obično se aktiviraju bolestima i virusima, ili možda čak i nekim stresnim, životnim promjenama. Iako su grčevi vrlo često kod žena, morate znati da snažni bolovi ne smiju biti normalna pojava. I da biste se trebali javiti ginekologu ukoliko se takve situacije nastave.

Neka istraživanja su pokazala kako kod nekih žena bolne menstruacije nastaju kod povišenog nivoa prostaglandina u sluznici maternice. Zapravo, u endometriju i u menstrualnom krvarenju. A to uzrokuje intenzivnije kontrakcije materice i krvnih žila.

Snažne bolove i grčeve mogu uzrokovati i neke promjene u organizmu poput endometrioze, upale zdjeličnih organa, suženje kanalića maternice, miomi na maternici te velike ciste na jajnicima.

Menstrualni problemi

Obilna menstruacija

Kao što je individualno sve po pitanju ciklusa i menstrualnog perioda kod žena, tako je i manja ili obilnija menstracija također individalna stvar. Normalno krvarenje je ono krvarenje koje traje između 2 i 7 dana a snaga krvarenja je obično normalna.

Međutim, ukoliko mensturacija postane toliko obilna da ju uopšte ne možete kontrolirati higijenskim pomagalima, o tome biste što prije trebali obavijestiti svog ginekologa.

Polovica obilnih menstruacija uzrokovana je promjenama kao što su policistični jajnici, miomi, adenomioza i polipi. Također i neka od opasnijih oboljenja poput karcinoma cerviksa ili tumora koji luče estrogen.

ASHWA WOMEN – za jačanje imuniteta žene i ublažavanje menstrualnih tegoba

Da li želite normalan menstrualni ciklus bez bolova i problema u toku trajanja krvarenja? Pitate se postoji li neki prirodni proizvod koji će regulisati vašu mjesečnicu? Imamo odgovor za vas!

Ashwa Women je proizvod posebno formulisan za žene, na bazi ašvagande sa dodatkom D3 i skupine B vitamina, folne kiseline , te crvene djeteline (trifolium pratense flower) koja ima dugu tradiciju korištenja kao čistač krvi i limfnog sustava.

Ashwa Women za jačanje imuniteta kod žena

Namjenjen je ženama u vidu jačanja imuniteta, ublažavanja nelagodnih menstrualnih tegoba i za jačanje opšteg zdravlja maternice.

Ashwa Women povoljno djeluje i u periodima menopauze te se koristi pri smirivanju stresa, napetosti i depresije kod žena.

Ukoliko želite regulisati svoj menstrualni ciklus na prirodan način, ASHWA WOMEN je pravo rješenje za vas, i možete ga naručiti OVDJE.